22 Temmuz 2013 Pazartesi

Alevi Örgütleri ve Eğilimleri

Değerli Alevi Nefesi okurları, bugün sizlerle Türkiye ve Avrupa’daki Alevi örgütlenmesinin temel eğilimlerini paylaşacağız.

Alevi örgütlülüğünün önemli bir bölümünü şu üç temel eğilim altında buluşturmak mümkündür.

Birinci eğilim: Aleviliği Anadolu’ya özgü bir inanç olarak gören, yönü daha çok sola ve sosyal demokrasiye dönük olan eğilim.
Bu eğilim içinde yer alan Alevi örgütleri: Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Alevi Bektaşi Federasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu ve Demokratik Alevi Federasyonu.

İkinci eğilim: “İslam Aleviliği” ve Türklük vurgusunu öne çıkaran eğilim.
Bu eğilim içinde yer alan Alevi örgütleri: Cem Vakfı, Alevi Vakıflar Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu. Tahtacı Kültür Dernekleri de hem Türkmen hem de Alevilik vurgusuyla bu kategoride değerlendirilebilir.

Üçüncü eğilim: Alevi dünyası içinde örgütsel olarak en zayıf olan bu “eğilim”, daha çok “siyasal İslamcı” güçlere yakın olan Refah Partisi’nden de milletvekili adayı olmuş olan Fermani Altun’un Dünya Ehlibeyt Vakfı’dır. Bu vakfın Alevi dünyasında hiçbir karşılığı yoktur.

Bu üç eğilim dışında, “Alevi şemsiyesi” altına giren ve Şii olan Caferiler’de önemli bir güçtür. Selahattin Özgündüz’ün Genel Başkanı olduğu “Zeynebiye” örgütlülüğü Türkiye’de yüzbinlerce Caferi’yi bünyesinde toplayan bir örgütlenmedir.

Üç eğilimin dışında kalan bir diğer güç ise Arap Alevileridir. Teolojik olarak Anadolu Aleviliği ile arasında çok önemli farklar olan Arap Alevileri de, AKP iktidarının Suriye politikasından dolayı siyaseten birinci eğilime, yani sola, inanç anlamında ise daha çok ikinci eğilime “Alevi İslam’a” yakındır.

22 Temmuz 2013

Alevi Nefesi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.