22 Şubat 2014 Cumartesi

Ömer Hayyam

Değerli Alevi Nefesi okurları, bugün sizlere yaşadığı devrin bilgini ve büyük filozofu olarak tanınan Asıl adı Giyaseddin Ebu’l Feth Bin İbrahim El Hayyam olan Ömer Hayyam’ı tanıtacağız.
İbn-i Sina’dan sonra Doğu’nun yetiştirdiği en büyük bilgin olarak kabul edilen; astronom, bilim adamı, bilgin, filozof ve şair olan Hayyam’ın Matematik, fizik, astronomi ve tıp alanlarında birçok icadı ve önemli eserleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra İran ve doğu edebiyatında rubai türünün kurucusudur. Batı ülkelerinde “Omar Khayyam” adına birçok dernekler kurulmuş ve rubaileri bütün batı dillerine çevrilmiştir.

Hayyam İran’ın Nişabur kentinde bir çadırcının oğlu olarak doğdu. Acem dilinde çadırcı ”Hayyam” anlamına gelen soyadını babasının mesleğinden aldı.
Birçok bilim adamınca Batıni, Mutezile anlayışlarına dâhil görülür. Evreni anlamak için, içinde yetiştiği İslam kültüründeki hakim anlayıştan ayrılmış, kendi içinde yaptığı akıl yürütmeleri eşine az rastlanır bir edebi başarı ile dörtlükler halinde dışa aktarmıştır. Hayyam, Rubâileri ile ünlenmiştir.

Rubailerinde, dünya, var oluş, Allah, devlet ve toplumsal örgütlenme biçimleri gibi hayata ve insana ilişkin konularda özgürce ve sınır tanımaz bir şekilde akıl yürüttüğü görülmektedir. Akıl yürütürken ne içinde yaşadığı toplumun ne de daha öncesi zamanlarda yaşamış toplumların kabul ettiği hiçbir kurala bağlı kalmamış, kendinden önce yaşayanların insan aklına koymuş olduğu sınırları kabullenmemiş, bir anlamda dünyayı, insanı, var oluşu kendi aklıyla baştan tanımlamış; bu nedenle de çağını aşarak "evrenselliğe" ulaşmıştır. Ancak unutmamak gerekir ki Hayyam'ın yaşadığı dönem, kendisi gibi çağları aşan ve tarihin gördüğü en büyük düşünürlerden birini yaratacak sosyo-kültürel altyapıya sahipti. Kendi tarihinin belki de en aydınlık dönemlerini yaşayan İslam dünyasında, o dönem felsefenin hak ettiği ilgiyi gördüğüdür.
Mezarı: Nişabur - İran

Selçuklu saraylarında sentez bir Orta Doğu kültürü (Türk-Hint-Arap-Çin-Bizans) oluşmaya başladığı bir dönemde yaşayan düşünür, böylece nispeten yansız ve bilimsel bir öğrenim görmüş, felsefeyi günah saymayan bir toplum içinde özgürce felsefe ile ilgilenebilmiştir.

Yaşadığı dönemde daha çok, bilgin olarak ün kazandı. Matematik, fizik, astronomi ve tıp gibi rasyonel ilimler dışında müzik ve şiirle de yakından ilgilendi. İran’ın, Selçuklular yönetiminde olduğu dönemde yaşayan Hayyam, Horasan ülkesindeki büyük şehirleri, Belh, Buhara ve Merv gibi bilim merkezlerini gezdi, Bağdat’a da gitti. Zamanının hükümdarlarından, özellikle Selçuklu Sultanı Melikşah ve Karahanlı Şemsülmülk’ten büyük yakınlık gördü. Saraylarına ve meclislerine sık sık konuk oldu. Residüddin’in “Cami-üt-Tevarih” adlı eserinde anlattığına göre Nizamülmülk ve Hasan Sabbah, Ömer Hayyam ile okul arkadaşları ve yakın dosttular. Nizamülmülk, bilgisine çok güvendiği için devlet yönetimi konusunda kendisine yardımcı olması için Hayyam’dan yardım istedi, ancak o, saray entrikalarından hayatının sonuna kadar uzak kalmayı yeğlediği için bu teklifi geri çevirdi. Ayrıca Ömer Hayam, tarihte ilk bilinen savaş karşıtı eylemcidir.
Kubik Teoremi

Gerek kendi yaşadığı dönemde, gerekse sonraki çağlarda yazılan tüm kaynaklarda, Hayyam’ın çağının tüm bilgilerini edindiği, bilgi alanlarında derin tartışmalara girdiği, fıkıh, ilahiyat, edebiyat, tarih, fizik ve astronomi okuttuğu yazılıdır.

Hayyam, fizik, metafizik, matematik, astronomi ve şiir alanlarında değişik eserler yazdı. Yazdığı bilimsel içerikli kitaplar arasında İbni Sina’nın Temcid (Yücelme) adlı eserinin yorum ve tercümesi, cebir ve geometri üzerine, fiziksel bilimler alanında bir özet, varlıkla ilgili bilgi özeti, oluş ve görüşler, bilgelikler ölçüsü, akıllar bahçesi yer aldı. En büyük eseri Cebir Risale si’ydi. Matematik bilgisi ve yeteneği zamanın çok ötesinde olan Ömer Hayyam denklemlerle ilgili başarılı çalışmalar yaptı. Bunun yanı sıra, binom açılımını ve bu açılımdaki katsayıları da bulan ilk kişiydi.

Hayyam’ın edebiyat tarihindeki yerini belirleyen, sonraki yüzyıllarda da İslam dünyasının en büyük şairlerinden biri olarak anılmasına neden olan, yazdığı rubailerdi. Hayyam, İran ve doğu edebiyatında rubai türünün kurucusuydu. O günlerden bugüne dilden dile dolaşarak gelen sayısının iki yüz kadar olduğu tahmin edilen rubaileri, sonraki çağlara da damgasını vuran eserler oldu.
Kendi el yazısı ile Kubik Denklemi - Tahran Üniversitesi

Rubailerini yazarken oldukça kolay anlaşılan, akıcı ve açık bir dil kullandı. Şiirlerinde gerçekçiydi. Yaşadıklarını ve gözlemlediklerini olduğu gibi dile getirdi. Ona göre, en şaşmaz ölçü akıl ve sağduyuydu. İnsanoğlu, gerçeğe ancak akıl yolu ile ulaşabilirdi.

Şiirlerinde zamanının haksızlıklarını ve saçmalıklarını ince ve alaycı bir dille yerdi. Dörtlüklerinin konusunu aşk, şarap, dünya, insan hayatı ve yaşama sevinci gibi temalardan seçti. İnsan hayatının ana dokularına felsefi bir gözle baktı.

“Horasan’ın yıldızı; İran’ın ve Irak’ın dâhisi, feylesofların prensi ” şeklinde anıldı.

04 Aralık 1131′de doğduğu yer olan Nişabur’da hayatı sona erdi.

Hayyam, yaptığı çalışmaların çoğunu kaleme almamıştır, ancak kendisi birçok teori ve icadın isimsiz kahramanıdır. Örneğin; 21 Mart 1079 yılında tamamladığı, “Celali Takvimi” olarak bilinen takvim için büyük çaba sarf etmiştir. Güneş yılına göre düzenlenen bu takvim 5000 yılda bir gün hata verirken, bugün kullandığımız “Gregoryen takvimi” 3330 yılda bir gün hata vermektedir.

Alevi Nefesi

2 yorum:

  1. Hayyam'ın eserlerinden 18 tanesinin adı bilinmektedir, çeşitli bilim dallarında birçok eser yazmıştır.
    Ziyc-i Melikşahi. (Astronomi ve takvime dair, Melikşah'a ithaf edilmiştir)
    Kitabün fi'l Burhan ül Sıhhat-ı Turuk ül Hind. (Geometriye dair)
    Risaletün fi Berahin İl Cebr ve Mukabele. (Cebir ve denklemlere dair)
    Müşkilat'ül Hisab. (Aritmetiğe dair)
    İlm-i Külliyat (Genel prensiplere dair)
    Newruzname (Takvim ve yılbaşı tespitine dair)
    Risaletün fil İhtiyal li Marifet. (Altın ve gümüşten yapılmış bir cisimde altın ve gümüş miktarının bilinmesine dair. Almanya Gotha kütüphanesinde bir nüshası mevcuttur.)
    Risaletün fi Şerhi ma Eşkele min Musaderat(Öklid'in bir probleminin çözülmesi metoduna dair, Hollanda Leiden kütüphanesinde bir nüshası vardır. F. Woepcke fransızcaya çevirmiştir.)
    Risaletün fi Vücud (Felsefede ontoloji bahsine dair. Britanya kütüphanesinde bir nüshası mevcuttur.)
    Muhtasarun fi't Tabiiyat (Fizik İlmine dair)
    Risaletün fi'l Kevn vet Teklif (Felsefeye dair)
    Levazim'ül Emkine (Meskûn yerlerin iklimi ve hava değişikliklerine dair)
    Fil Cevab Selaseti Mesâil ve fi Keşfil Hicab (Üç meseleye cevap ve alemde zıtlığın zorunlu olduğuna dair)
    Mizan'ül Hikem (Pırlantalı eşyaların taşlarını çıkarmadan kıymetini bulmanın yöntemine dair)
    Abdurrahman'el Neseviye Cevab (Hak Teâlâ'nın alemleri yaratmasının ve insanları ibadetle yükümlü kılmasının hikmetine dair)
    Nizamülmülk (Arkadaşı olan vezirin biyografisi)
    Eş'arı bil Arabiyye (Arabça rûbaileri)
    Fil Mutayat (İlim prensipleri)

    YanıtlaSil
  2. Eğer sevgiyle yoğrulmamışsa yüreğin
    Ne tekkede ne de manastırda eremezsin.

    Bir kez olsun sevdin mi bu dünyada
    Cennetin de cehennemin de üstündesin.

    Omar Hayyam

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.