1 Mayıs 2014 Perşembe

1 Mayıs İşçi Bayramı

İşçilerin, burjuvaziye ve egemen sınıfa karşı mücadelesi sürdükçe, bütün talepleri karşılanana dek 1 Mayıs, bu taleplerin her yıl dile getirildiği gün olacaktır ve daha güzel günler geldiğinde, dünya işçi sınıfı kurtuluş gününü kazandığında, insanlık muhtemelen, zorlu mücadelelerin ve ödenen bedellerin anısına 1 Mayıs'ı yine kutlayacaktır.

Rosa Luxemburg

3 yorum:

  1. 1 Mayıs'da

    Yaşım yirmi
    Lenin sağ
    Kızıl Meydan'da
    Yüzellibin insan
    Otuzbeşyıl geçti aradan
    Yaşım yine yirmi
    Lenin yine sağ
    Kızılmeydanlar'da
    Bir milyon insan.

    Nazım Hikmet Ran

    YanıtlaSil
  2. Lenin' in 1 Mayıs Çağrısı

    İki dünya, bu büyük mücadelede karşı karşıya duruyor: sermaye dünyası ile emek dünyası, sömürü ve kölelik dünyası ile kardeşlik ve özgürlük dünyası. Bir tarafta bir avuç kan emiciler var. Bunlar fabrikaları ve değirmenleri, alet ve makinaları ele geçirmişler, milyonlarca dönüm toprağı ve dağ gibi paraları kendi özel mülkleri yapmışlardır. Hükümeti ve orduyu uşakları, yığdıkları servetin sadık bekçi köpekleri yapmışlardır. Diğer tarafta ise milyonlarca mülksüz vardır. Onların hizmetinde çalışabilmek için parababalarına yalvarmaya zorlandılar. Emekleriyle bütün serveti yarattılar; bununla birlikte, bütün hayatları boyunca bir parça ekmek için mücadele etmek, sadaka dilenir gibi çalışmak için yalvarmak, çok ağır çalışmayla güçlerini ve sağlıklarını kaybetmek ve köylerdeki ahır gibi evlerde ya da büyük kentlerdeki bodrum ve tavan aralarında açlıktan ölmek zorundadırlar. Ama şimdi bu mülksüz emekçiler, parababalarına ve sömürücülere karşı savaş ilan etmiş bulunuyorlar.

    Bütün ülkelerin işçileri, ücretli kölelikten, yoksulluk ve sefaletten emeği kurtarmak için savaşıyorlar. İşçiler, ortak çalışmayla yaratılan servetin bir avuç zengin için değil, bütün çalışanlar yararına kullanılacağı bir toplum sistemi için savaşıyorlar. Toprağı ve fabrikaları, değirmenleri ve makinaları, bütün çalışanların ortak malı yapmak istiyorlar. Zengin ve yoksul olarak bölünmeyi ortadan kaldırmayı, emeğin ürünlerinin işçilere, kendilerine gitmesini ve insan türünün bütün başarılarının, çalışma biçimlerindeki bütün gelişmelerin çalışan insana baskı aracı olarak hizmet etmesini değil ama onun kaderini düzeltmesinde aracı olmasını istiyorlar.

    YanıtlaSil
  3. Emek, sermɑyeye öncüldür ve ondɑn bɑğımsızdır.
    Sermɑye ɑncɑk emeğin meyvesidir ve emek olmɑdɑn sermɑye olmɑzdı.
    Emek sermɑyeden üstündür ve dɑhɑ büyük önem ɑrz eder.

    Abrɑhɑm Lincoln

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.